pinterest
-30% Decorațiuni, aplică în coș codul
XMAS30
Elemente indispensabile în design interior

Elemente indispensabile în design interior

1181 Views

Care sunt cele mai importante elemente de care nu trebuie să lipsească de la procesul de amenajare a unei locuințe? Bianca Boroschi, designer de interior din Alba Iulia, ne povestește astăzi despre micile aspecte care, puse împreună, vor alcătui o înfățișare completă cu un efect de wow!

Cred cu tărie că orice lucru nesemnificativ pus în lumina potrivită se transformă într-un lucru fabulos. Lumina este deci unul dintre cele mai evidente elemente ale designului interior. Fie naturală, fie artificială, fără lumină celelalte elemente, și anume culorile, texturile, formele și modelele nu au nicio semnificație. Lumina este aceea care îți induce starea de spirit, te introduce într-o anumită ambianță într-un spațiu de locuit și evidențiază toate celelalte elemente, inclusiv spațiul, liniile și formele.

În timp ce plasarea inteligentă a ușilor și ferestrelor ar trebui să aibă grijă de lumina naturală, lumina artificială este împărțită în general în trei tipuri și anume – Lumina de lucru, Lumina de accent și Iluminatul de ambient. Lumina de lucru, după cum îi spune numele, include surse de lumină precum lămpile de masa și de pat, care au un scop definit, dedicate unei anumite sarcini. Luminile de accent sunt concepute pentru evidențierea unei anumite piese sau a unui element de spectacol cum ar fi opere de artă, structuri, sculpturi și așa mai departe. Pe când iluminatul ambiental stabilește practic starea de spirit a spațiului de locuit și iluminează spațiul general.

Un alt element indispensabil în design interior sunt culorile care nu cred că mai au nevoie de vreo introducere specială. Culorile stabilesc o legătură estetică între obiecte și tot ele stabilesc starea de spirit. Toate culorile își schimbă caracterul când li se modifică saturația și lumina astfel încât nu este suficient să alegeți o culoare pentru un anumit element de design interior, trebuie neapărat să alegeți și o nuanță. Culorile deschise sunt mai aerisite și, de regulă, transformă camerele, le fac să fie mai mari și mai luminoase. Culorile închise sunt sofisticate și calde (evident folosite într-un anumit dozaj) și camerele unde sunt folosite devin automat mai intime.

Practic, culorile se comportă în trei moduri. Pot fi active, pasive sau neutre. Neutrele includ negru, gri, alb și maro și aceste culori sunt adesea folosite pentru a stabili echilibrul într-un decor care include atât nuanțe active, cât și pasive. Un mediu poate deveni subestimat sau supra-estimat, în funcție de culorile utilizate. Un mediu subestimat prezintă intensități slabe de culoare și contraste slabe sau monotone de culoare, în timp ce o setare supraestimată prezintă culori foarte saturate, contraste puternice și / sau prea multe modele vizuale complexe.

Culorile pe care le utilizați în designul și decorațiunile interioare au un impact asupra atmosferei pe care o creați și trebuie să evaluați corect care ar trebui să fie această atmosferă înainte de a alege culorile. Un dormitor, de exemplu, trebuie să fie calm și relaxant. O cameră de zi trebuie să fie captivantă și energizantă și așa mai departe...

Atunci când selectați o paletă de culori pentru o cameră, există mai mulți factori de luat în considerare. În primul rând, practicitatea este importantă. Dacă aveți animale de companie sau copii mici, stați departe de alb și de alte culori dificil de îngrijit.

Cunoașteți senzația când uneori poți doar să te uiți la o cameră și să știi că lipsește ceva? Toate componentele unui design complet sunt acolo - schema de culori, mobilier, obiecte de decor - dar întreaga cameră se simte fără viață, ștearsă, fără personalitate. Dacă acest scenariu vă este familiar, nu sunteți singur și am putea avea răspunsul de care aveți nevoie: textura.

Din anumite motive, textura pare să nu fie întotdeauna gândită atunci când vine vorba de interioare și suntem aici să schimbăm asta. Raționamentul nostru este simplu: textura este lucrul care face ca o cameră să se deschidă. Este acel element pe care il aud la mulți clienți: wow!

Dar ce este textura? Bună întrebare. În limbajul de design, este adesea definit ca „senzațiile provocate de suprafața externă a obiectelor primite prin simțul atingerii.” Practic, cum se simt lucrurile. Gândiți-vă să călcați pe un covor moale desculț, să vă plimbați mâna de-a lungul unei tăblițe din lemn dur sau că va scufundați în pernele unei canapele din piele.

Sincer, cred că „sensul atingerii” al definiției ar trebui revizuit pentru a spune „percepția” simțului tactil. Oricine a vizionat vreodată un program TV de design interior sau a răsfoit paginile unei reviste de design interior vă poate spune că nu trebuie să aveți contact fizic cu o cameră pentru a simți puterea texturii.

Amintiți-vă cum, atunci când am vorbit despre teoria culorilor, am discutat despre modul în care utilizarea unei culori calde sau reci poate afecta cum se simte un spațiu? Textura funcționează într-un mod similar.

De asemenea, ar trebui să luați în considerare plasarea texturilor pe măsură ce vă gândiți la proiectarea camerei. Pune o textură netedă direct lângă una brută și vedeți ce se întâmplă? Textura este deosebit de importantă dacă lucrați într-o anumită paletă de culori unde nuanțele sunt foarte similare. Când aveți o schemă de culori monocromatică sau analogă, asigurați-vă că alegeți elemente care contrastează puternic. Când se vor uni, vor aduce un sentiment de armonie în spațiu.

Iată câteva moduri prin care vă sugerăm să adăugați textură într-o cameră:

       Elemente de arhitectură: Dacă aveți norocul să aveți coloane, mulaje pe tavane sau traverse în casă, faceți din acestea un punct de atracție.

       Mobilă: Bănci din lemn, scaune de citit din satin și mese de marmură toate aduc un aspect distinct în spațiu.

       Articole de decor: Se pot folosi cutii, statuete de diverse forme si materiale sau chiar flori.

       Acoperirile pentru pardoseală și pereți: un covor aruncat cu grijă sau chiar un design pe perete modelat va aduce multă adâncime într-o cameră.

       Textile: folosiți cârpe precum huse pentru alunecare, aruncați perne și chiar pături pentru a face o cameră să iasă din tipare.

Indiferent dacă alegeți un covor aruncat pentru a vă încălzi camera din dormitor sau o masă de cafea din lemn pentru a aduce viața spațiului dvs. de locuit, importanța texturii este clară. Completează camera. Textura este componenta care vă ajută să vă ridicați interioarele la nivelul următor. Să nu vă fie frică să le folosiți în propriile interioare. În schimb, folosiți textura pentru a crea interioare care să se merite să fie pozate în reviste!

A fost acest articol de blog util pentru tine?
Categorie post: Sfaturi Practice
Blog navigation

Ultimele posturi

Produs adăugat la lista favorite
group_work