pinterest
-30% Decorațiuni, aplică în coș codul
XMAS30
Culori ce se potrivesc pentru camera copilului în diferite etape de viață

Culori ce se potrivesc pentru camera copilului în diferite etape de viață

1651 Views

Un nou copil este pe drum sau ești pe cale să te muți într-o casă nouă sau unul dintre copii s-a săturat de culorile din camera lui? Este timpul să începi să (re)decorezi, dar ce culori sunt cele mai potrivite? Psihologii susțin că este important ce culoare are camera copilului, deoarece aceasta îi poate influența starea de spirit și chiar performanța școlară.

Știința culorilor este folosită de mult timp și cunoașterea psihologiei culorilor te poate ajuta în selectarea celor mai bune combinații de culori. Copii mici sunt atrași de culori calde și luminoase, în timp ce copiii mai mari, în special adolescenții, preferă culorile vibrante, pastelate.

 

Camera bebelușului

Camera bebelușului trebuie să fie cât mai aerisită și luminoasă. Nuanțele pale de albastru relaxează mintea și corpul. S-a demonstrat că expunerea prelungită la culoarea bleu reduce tensiunea, pulsul și respiratia, răcorește corpul și îl pregătește pentru somn.

Nuanțele de bleu reduc sentimentele de anxietate și agresiune, fiind un calmant pentru bebelușii agitați, dar și pentru toddlerii care sunt predispuși la crize de furie. Se vor evita nuanțele de albastru intens, deoarece au un efect energizant, ținând somnul la distanță.

 

Verdele emană puterea naturii, este asociat cu sănătatea, starea de bine, reduce anxietatea și permite o mai bună concentrare. Sunt potrivite nuanțele de verde cald pal sau verdele albăstrui cum este spuma mării, ambele fiind calmante și relaxante pentru cel mic.

Rozul inspiră sentimentul de confort și căldură ceea ce îl va face pe bebeluș să se relaxeze. Foloseșe o culoare de roz prăfuit sau roz cu reflexii de piersică în cantități mici și echilibrează culoarea cu zone de culoare neutră.

Culorile neutre au, de asemenea, un efect de calmare. Culorile bej și maro odihnesc ochii bebelușului dându-i posibilitatea să se relaxeze și să doarmă profund.

Pereții vopsiți într-o nuanță de alb cremos, alb fildeș luminează încăperea, oferă o atmosferă calmă și răcoroasă.

Camera școlarului

Deși spațiul devine cald și primitor, roșul nu este foarte relaxant și nu este recomandat în camera copiilor foarte energici dacă este utilizat în exces. Este asociat cu agresivitatea, incapacitatea de concentrare, este cauza durerilor de cap. Utilizat corect poate să aibă efecte pozitive, precum energizarea organismului.

Portocaliul este cald, reconfortant, confortabil. Stimulează și inspiră interacțiunea socială și comunicarea. Totuși, prea mult portocaliu poate fi suprasolicitant.

Galben este este o culoare energică și veselă, oferind camerei un aspect însorit și strălucitor. Galbenul subtil stimulează concentrarea, iar cel strălucitor poate stimula memoria.

Rozul, asociat cu lucruri de fetițe și prințese, are o culoare calmantă și relaxantă. Potrivit cercetătorilor, se pare că rozul reduce comportamentul agresiv.

Verdele are efect calmant și liniștitor, ajută la îmbunătățirea capacității de învățare și reduce nivelul de anxietate.

Albastrul scade sentimentul de anxietate și agresiune, ajută copiii care se confruntă cu tulburări de comportament.

Violet inspiră sensibilitate și compasiune. Este o culoare apreciată mai mult de fete decât de băieți, fiind mai răspândită în camerele micilor domnișoare.

Camera adolescentului

Să-ți lași copiii adolescenți să-și aleagă propria culoare a dormitorului este o modalitate excelentă de a le crește sentimentul de proprietate, le permite să-și folosească propria creativitate și imaginație ajutând la proiectarea unui spațiu pe care îl pot numi al lor.  În camera adolescentului regulile le face el, așa că propune-i idei originale și cât mai fun și lasă-l să aleagă.

Adolescentele preferă tonurile de roz, cu nuanțe mai tari, de exemplu de fucsia, care combinate cu alb sau cu tonuri electrice de turcoaz și bleu-laguna, oferă un plus de energie. Se poate merge și pe nuanțe de crem sau alb, gri și mov. Accentele metalice, nuanțele de gri și infuziile de negru asociate cu accente de culoare sunt folosite pentru camera adolescentelor. Conferă o notă originală decorului din camera adolescentelor cu o personalitate puternică.

Adolescenții preferă tonurile de albastru, verde, gri în combinație cu roșu, portocaliu sau galben, acestea fiind un contrast perfect ce reflectă entuziasm, energie. Culorile în contrast puternic transpun camerei un sentiment de energie și inspiră creativitate.

O cameră plină de culoare va fi întotdeauna pe placul unui adolescent, creând un spațiu unde el se va simți confortabil.

După ce culoarea a fost stabilită, pasul următor este alegerea mobilierului, iar aici Natürlich vine în ajutor cu o gamă largă de piese de mobilier dedicate camerei copilului.

A fost acest articol de blog util pentru tine?
Categorie post: Sfaturi Practice
Blog navigation

Ultimele posturi

Produs adăugat la lista favorite
group_work