pinterest
-30% Decorațiuni, aplică în coș codul
XMAS30
Cum alegi salteaua potrivită pentru un somn odihnitor?

Cum alegi salteaua potrivită pentru un somn odihnitor?

760 Views

Necesarul de somn este de 8-9 ore pe noapte, însă cântărește mult calitatea somnului, care este influențată de mai mulți factori: mediul ambiant - să fie liniște și întuneric, fără lumini de la TV, laptop sau alte aparate electrice, camera să fie răcoroasă și aerisită, îmbrăcămintea să fie lejeră, patul să fie confortabil, cu o saltea de calitate, care să susțină corpul corect pentru ca dimineața să nu te trezești cu dureri de spate.

Nu există o saltea universală, bună pentru fiecare. Cum alegem însă salteaua potrivită? Trebuie luat în calcul că salteaua este o investiție pe termen lung, chiar 10 ani sau mai mulți.

Structura saltelei

Tehnologia de fabricare a saltelelor a făcut un salt uriaș în ultimele decenii. Există mai multe tipuri de saltele, din materiale diferite. Nucleul saltelei poate fi din arcuri, spumă de memorie - Memory Foam, din latex, toate cu proprietăți și caracteristici diferite. Despre acestea am scris mai multe detalii aici.

Nivelul de elasticitate al fiecărei structuri va influența diferit susținerea coloanei, iar matlasarea cu fibre textile va oferi senzația de confort resimțită atunci când ne întindem în pat, adică confortul oferit de senzația de scufundare, cea de moliciune sau din cea tonică.

Saltea fermă versus moale

Nivelul de fermitate al saltelei potrivite depinde de greutatea corpului persoanei respective, de înălțime.

Dacă obișnuiești să dormi pe spate nu este indicată o saltea rigidă deoarece curburile coloanei tind să se reducă și pot să apară durerile. În schimb, dacă dormi pe burtă, deși nu este recomandat pentru că pune presiune prea mare asupra cefei, o saltea mai fermă este mai potrivită. O saltea cu nucleu foarte ferm este perfectă pentru persoanele cu greutate mare, dacă ai scolioză, lordoză. O saltea cu nucleu ferm și înveliș molicios va susține foarte bine greutatea corpului celor cu o greutate medie spre mare sau celor care suferă de hernie de disc.

Dormi singur sau cu partenerul/partenera?

Nu există două persoane identice, de aceea fiecare persoană are nevoi diferite și la alegerea tipului de saltea va trebui să iei în calcul dacă este doar pentru tine sau și pentru partener/parteneră. Un somn odihnitor este periclitat dacă ești deranjat mereu de mișcările partenerului. Dacă dormi pe o saltea cu independență slabă, la fiecare mișcare a partenerului/partenerei este posibil să te trezești și somnul îți va fi întrerupt des, ceea ce va însemna că dimineața vei fi mereu obosit/ă. Alege o saltea cu un grad mai mare de independență față de partener/ă. O saltea care se va mula după forma corpului fiecăruia, va ajuta minimizarea mișcărilor în timpul nopții. Sau poți opta pentru un singur pat și două saltele în aceeași ramă.

Fiecare corp amprentează salteaua direct proporțional cu înălțimea și greutatea lui. Ia în calcul dacă greutatea partenerului/partenerei este mai mare sau mai mică decât a ta și orientează-te către o saltea care să ofere o adaptabilitate progresivă, adică să susțină diferit greutatea fiecăruia.

Dimensiunea saltelei

Evident că lungimea saltelei va fi aleasă în funcție de înălțimea fiecăruia. Este important să fie cu minim 15 cm mai mare decât înălțimea ta. Și lățimea este importantă, pentru că noaptea te învârți de multe ori în pat și dacă dormi și cu partenerul, pe o saltea mică, înghesuiți, somnul nu va fi unul odihnitor. Pentru două persoane lățimea recomandată este de 160 cm. 

Grosimea saltelei

De obicei, saltelele sunt disponibile cu grosimi diferite. Cu cât o persoană este mai grea cu atât are nevoie de o saltea mai groasă. Are o fermitate mai mare și poate fi mai rezistentă în timp. Dar o saltea cu cât este mai groasă cu atât este mai grea și atunci somiera va trebui să fie una mai rezistentă.

Cât de des transpiri?

Unul dintre motivele pentru care se transpiră noaptea este salteaua care nu respiră. Orientează-te spre o saltea cu un nucleu care permite o circulație mai mare a aerului, nu reține căldura corporală și asigură o temperatură constantă pe perioada somnului.

Ești o persoană friguroasă?

Trebuie să știi că sunt saltele care absorb căldura corpului, ceea ce va duce la scăderea temperaturii suprafeței, implicit la un somn slab din punct de vedere calitativ. Poți opta pentru o saltea cu două fețe, de lână pentru iarnă și bumbac pentru vară.

Ești predispus/ă la alergii?

Dacă dimineața te trezești cu nasul înfundat acesta poate fi un indiciu al faptului că trebuie schimbată salteaua. Acest simptom apare atunci când salteaua este veche și plină de acarieni. De aceea, este indicat să cumperi o saltea antialergică.

Documentează-te bine înainte să alegi salteaua și asigură-te că nu faci rabat de la calitate pentru că investești și pentru somn odihnitor și pentru sănătate. În speranța că cele de mai sus ți-au fost de ajutor, te invităm să îți alegi salteaua perfectă pentru tine din colecția Natürlich

A fost acest articol de blog util pentru tine?
Categorie post: Sfaturi Practice
Blog navigation

Ultimele posturi

Produs adăugat la lista favorite
group_work