pinterest
-30% Decorațiuni, aplică în coș codul
XMAS30
Ultima sută de metri - 7 idei last minute pentru un Crăciun fără stres!

Ultima sută de metri - 7 idei last minute pentru un Crăciun fără stres!

648 Views

Pregătirile de Crăciun sunt aproape gata, sau simți că ai lăsat cam multe lucruri pe ultima sută de metri? Mai sunt doar câteva zile până la ziua cea mare și sperăm că articolul acesta te regăsește organizat și relaxat. În cazul în care nu e totuși chiar asta situația, și simți că ai mai avea nevoie de câteva sfaturi, îți lăsăm în continuare 7 idei de ultim moment, pentru pregătiri festive fără stres:

Nu lăsa curățenia generală pe ultimul moment!

În mod evident, ne dorim ca fiecare încăpere să strălucească de sărbători! Însă nu trebuie să îți epuizezi toate resursele pe acest aspect. Sărbătorile sunt despre timpul petrecut alături de cei dragi – iar modul în care tratăm adeseori subiectul pregătirilor de ultim moment poate genera tensiuni, chiar și certuri în familie. Încearcă să reduci din stres delegând corect sarcinile – fiecare membru al familiei ar trebui să fie responsabil de ceva, iar curățenia va deveni mai ușoară și mai distractivă pentru toată lumea. Mai mult decât atât, veți avea parte de un rezultat comun care să vă facă mândri pe toți, fără ca unul să preia întreaga presiune. Lasă doar câteva detalii de „ajustat” în ultima zi – mare parte a curățeniei de profunzime poate fi făcută și cu câteva zile înainte!

Terminați de decorat casa, aranjați bradul

Ne întoarcem la împărțirea sarcinilor – delegați & lucrați împreună, însă independent, pentru ca toată lumea să-și poată doza corect energia. Cei mici pot decora casa, beneficiind doar de îndrumarea voastră pe parte de „design”, iar aranjarea bradului poate intra de asemenea în atribuțiile lor. Aveți grija ca această latură festivă să fie gata cu 4-5 zile înainte, pentru a nu interfera cu pregătirile pe care chiar sunteți nevoiți să le lăsați pe ultimele momente.

Nu lăsa cumpărăturile pe ultima sută de metri

Mare parte dintre cumpărături (cel puțin toate cele neperisabile – băuturi, gustări, chiar și majoritatea ingredientelor) pot fi făcute anticipat. Trebuie să țineți cont că, pe măsură ce zilele de sărbătoare se apropie, și gradul de aglomerare al magazinelor crește.

Și nu e doar asta! Cu cât veți bifa lista de cumpărături mai din timp, cu atât eliminați mai mult din riscurile de a nu mai găsi produsele preferate pe raft.

 Verifică cine ce aduce și spune „nu” risipei!

Nu e deloc o rușine să te interesezi cine ce aduce – oricare dintre invitații tăi vor căuta să completeze masa și să complimenteze gazda cu ceva bun de mâncare sau o băutură festivă. Asigură-te că nu dublați porțiile – risipa alimentară atinge cele mai înalte cote cu ocazia sărbătorilor, și ar trebui să facem orice pentru a încerca să o limităm. Întreabă-i pe oaspeți ce și-au pus în gând să aducă – ori dacă insiști să nu facă asta, nu uita să le-o comunici în mod clar. Pregătirile tale vor fi mai ordonate, știind la ce să te aștepți exact, iar porțiile – mai corecte cantitativ.

Prepară din timp gustările

Mare parte din gustări pot fi pregătite anticipat. La fel și aperitivele, ba chiar și o parte dintre felurile principale, care permit semipreparare prealabilă. Încearcă să îți reduci la maxim gradul de implicare în ultimele 1-2 zile, când nivelul de stres este cel mai probabil să îți crească direct proporțional.

Probează ținuta, asigură-te că toată familia s-a gândit la apariția pe care și-o dorește

Ai fi uimit/ă câtă lume omite acest aspect, până în punctul în care devine stresant tocmai în Ajunul Crăciunului. Dacă îți dorești programări la cosmetică, coafor etc. asigură-te că ți le-ai făcut din timp, deoarece e aproape imposibil să mai găsești locuri libere în preajma sărbătorilor.

De asemenea, nu lăsa eternal gând „cu ce mă-mbrac” să te streseze chiar în ajun – toate aceste aranjamente (atât pentru tine, cât și pentru familia ta), ar fi mai simplu și de bun augur să se facă din timp. 

Alocă-ți timp pentru a cumpăra cadourile și a le oferi fără grabă         

Indiferent de viziunile sau credința personală, sărbătorile se traduc prin timp de calitate petrecut alături de cei dragi, bucurie și apartenență, cadouri și lumină – toate împărtășite. Asigură-te că ți-ai făcut stocurile de cadouri înainte ca magazinele să se umple de oameni, iar rafturile să se golească de marfă. Programează-ți de asemenea când oferi cadourile celor care nu îți vor sta alături în seara de Ajun, pregătește-ți povestea pentru cei mici și ambalează totul din timp. Astfel, vei avea mai puține griji pe ultima sută de metri, dar și riscuri mult reduse de a fi surprins neplăcut de lucrurile neprevăzute, independente de voința ta.

Bucuria sărbătorilor nu e doar intenție – ci și efort, planificare corectă, organizare. Îți poți garanta niște zile lipsite de stres, dacă investești timpul necesar, la momentul oportun. Iar acel moment nu va fi niciodată în Ajun.

Sărbători cu liniște și căldură vă dorim tuturor!

A fost acest articol de blog util pentru tine?
Categorie post: Sfaturi Practice
Blog navigation

Ultimele posturi

Produs adăugat la lista favorite
group_work