pinterest
-30% Decorațiuni, aplică în coș codul
XMAS30
Stilul scandinav, simplitate și un spațiu bine organizat

Stilul scandinav, simplitate și un spațiu bine organizat

1034 Views

Interioare scăldate în lumină, ce exprimă simplitate și naturalețe, nuanțe deschise, țesături naturale, mobilier funcțional și minimalist, sunt caracteristicile unuia dintre cele mai degajate și plăcute dintre toate stilurile, stilul scandinav.

”Mai multe lucruri frumoase în viața de zi cu zi”, sună sloganul ce rezumă întreaga filozofie a stilului scandinav în designul interior. Acest stil a apărut la sfârșitul secolului XX, înflorind ulterior în toate țările scandinave, devenind foarte popular după cel de-al Doilea Război Mondial, datorită utilității sale practice și a finisajelor din lemn.

Principalele elemente ale stilului scandinav

Natura și lumina evocă un sentiment de calm, care lipsește multor oameni în viața de zi cu zi. După o zi stresantă la locul de muncă, ideea de a reveni într-o casă lipsită de mobilier voluminos și dezordine este deosebit de atrăgătoare.

Se pune accent pe linii curate, simple, minimalism și funcționalitate, fără a sacrifica frumusețea, pe luminozitate, iar contrastele sunt un semn distinctiv: spre exemplu, o încăpere albă și mobilier modern de culoare închisă. Nu există obiecte de prisos și toate au locul lor.

Scandinavii apreciază natura și petrec mult timp în aer liber, lucru care se reflectă în acest stil. Un element de bază în interioarele amenajate în stil scandinav este lemnul. Pardoselile din lemn tind să rămână neacoperite, sunt preferate nuanțele de lemn mai deschise. Desigur, plantele vii sunt o alegere populară și, pentru că iernile în această regiune a lumii sunt lungi, întunecate și reci se dorește crearea unei locuințe confortabile, cu texturi calde și primitoare, precum blănuri sau pături groase.

Cromatica

Este un stil iubit de mulți oameni care își doresc să stea departe de culorile puternice, preferându-le pe cele calme, liniștite, ce oferă un aspect aerisit camerelor. Este folosit cu precădere albul, ce oferă luminozitate și prospețime încăperilor, dar conține și detalii colorate, bineînțeles fiind folosite culorile deschise, precum roz prăfuit, baby blue, gri, bej, culoarea untului, crem, galben pai. În completarea acestora mai pot fi folosite și discrete accente cromatice, precum vișiniu, turcoaz, nuanțe deschise de verde.

Albul este peste tot, pe pereți, podele, tâmplărie și chiar piesele de mobilier, făcând spațiul să pară curat și aerisit.

Mobilierul

Stilul scandinav este cunoscut și pentru numeroasele sale contribuții  la designul mobilierului. Este preferat mobilierul simplu, ușor de manevrat și întreținut, multifuncțional, cu linii cât mai simple, pentru a se putea accesoriza cu elemente decorative de efect. Soluțiile de depozitare într-un spațiu amenajat în stil scandinav sunt practice și simplu de configurat. Sunt preferate foarte multe rafturi, cu acces direct, cu sertare cu foarte multe despărțituri care să nu permită dezordinea și risipa de spațiu.

Spre exemplu, în living sunt folosite canapele, fotolii, care nu sunt voluminoase și nu ocupă mult spațiu, sunt joase și confortabile, scaunele cu margini rotunjite în nuanțe cât mai calde, materialul preferat fiind lemnul.

Iluminatul

Lumina naturală este esențială, de aceea sunt preferate ferestrele mari și perdelele transparente. Într-o casă amenajată în stil scandinav se vor regăsi și multe surse de iluminat, de la lumânări la veioze, aplice, lampadare cu abujururi din sticlă sau pânză, candelabre bogate. Lampa fără abajur se potrivește foarte bine ideologiei scandinave, dulia și becul devin corp de iluminat, iar funcționalul devine estetic. Lumina este blândă, discretă, de regulă oferă un cadru romantic.

Decorațiunile

Folosește polițe plutitoare pentru pereți, cu sistem invizibil de susținere, pe care să așezi diferite obiecte de decor, de la vaze la cărți, lumânări, rame cu fotografii alb-negru, ghivece cu plante verzi, decorațiuni din sticlă colorată. Nu lipsesc pernele decorative, tapițeriile cu motive geometrice, cuverturi și pături călduroase, blănuri.

Stilul nordic creează un impact pozitiv la tine acasă, calm și echilibru oferit de forme simple și fluide, materiale naturale și plante verzi care îți oferă un plus de energie. Lasă-te inspirat de piesele de mobilier și decorațiunile de la Natürlich, care te vor ajuta să aduci la tine acasă stilul scandinav.

A fost acest articol de blog util pentru tine?
Categorie post: Amenajari
Blog navigation

Ultimele posturi

Produs adăugat la lista favorite
group_work