pinterest
-30% Decorațiuni, aplică în coș codul
XMAS30
Stilul minimalist, mai puțin este mai simplu

Stilul minimalist, mai puțin este mai simplu

667 Views

Minimalismul înseamnă să trăiești simplu, să te înconjori de experiențe ce îți aduc fericire, să renunți la ceea ce nu este necesar și util și să folosești doar lucruri care îți sunt necesare. Minimalismul reprezintă de fapt o filozofie de viață, asociată sintagmei atribuită unuia dintre pionierii arhitecturii Mies Van Der Rohe, ”Less is more”, adică ”Puțin înseamnă mult”.  Minimalismul se regăsește în foarte multe domenii, de la textile până la decorațiuni.

Dacă și tu simți nevoia ca în viața ta să predomine lucrurile simple atunci, cu siguranță, ți se potrivește stilul minimalist în decorarea locuinței tale. Este un stil apreciat în special de cei care își doresc o casă modernă, deoarece acest stil presupune un spațiu în care atmosfera este creată de simplitate.

În ce constă soluțiile de amenajare și decorare în stil minimalist?

Se caracterizează prin simplitate a formelor,  funcționalitate, spații aerisite, albe, luminoase, lumină difuză, elemente decorative cât mai simple, finisaje simple pentru pereți, o folosire strategică a tuturor materialelor pentru a atrage din punct de vedere vizual.

Cromatica 

Nu sunt folosite excesele de culoare și înfloriturile, sunt preferate culorile neutre de gri, verde, bej, alb, negru, nuanțe reci, combinații monocrome, contrast de închis-deschis pentru a amplifica senzația de spațiu aerisit.

Finisaje

Alege un parchet de culoare albă, gri sau nuanțe de lemn cu tonuri deschise. În stilul minimalist poți renunța la covoare și mochete. Pereții sunt zugrăviți în alb și, pentru a le crea o notă de personalitate folosește un fototapet pe unul sau doi pereți, ori zugrăvește-i în altă culoare, de preferat o nuanță deschisă. Ferestrele le poți lăsa fără nimic sau poți să folosești jaluzele romane ori obloane din lemn.

Mobilierul

Păstrează camera cât mai aerisită, cu spații ample pentru a circula fără să te lovești de piesele de mobilier. Într-un decor minimalist te folosești la maxim de mobilierul multifuncțional. Folosește paturi mobile cu forme neobișnuite, dulapuri unde poți ascunde aparatura tv și audio, spații zidite în pereți în loc de dulapuri. Canapelele, scaunele și fotoliile sunt practice și utile, cu picioare drepte și simple, spate curbat, fără mânere. Măsuța de cafea este din sticlă sau metal cromat. Poți alege un model compact de măsuță de cafea, din sticlă sau în formă de cub sau mai multe cuburi stivuite, mobile. Mobilierul este cu design simplu, cu finisaje mate, din pal melaminat, lemn, sticlă mată ori semitransparentă, cu textură ușor lucioasă, care păstrează impresia de finisaj atent realizat.

Creează zone de depozitare  pentru a evita imaginea de aglomerație, depozitează obiectele profitând de zonele nefuncționale. În dormitor optează pentru pat cu spațiu de depozitare.

Iluminatul

O cameră în stil minimalist cu cât este mai luminată cu atât va părea mai spațioasă. Poți alege sisteme de iluminat de tip spoturi  pentru lumină ambientală, folosește lămpi pentru iluminatul zonal al colțurilor. Trebuie să ai în vedere lustrele, lampadarele sau veiozele cu design simplu.

Decorațiunile

 Deși, în general, se pune mare accent pe decorațiuni, în acest stil de amenajare ele ar trebui să fie reduse pentru a nu încărca vizual spațiul. Două-trei statuete în miniatură pot fi însă folosite, la fel și câteva perne decorative, dacă nu poți renunța la ele. Poți opta pentru oglinzi, care vor reflecta lumina din jur și vor face spațiul să arate mai mare.

Nu există o rețetă sigură, este un stil de amenajare personal, ce răspunde nevoilor tale, nu  ultimelor tendințe în design interior. Inspiră-te din piesele de mobilier și decorațiunile de la Natürlich dacă îți dorești o redecorare sau o schimbare de stil și alegi stilul minimalist. 

A fost acest articol de blog util pentru tine?
Categorie post: Amenajari
Blog navigation

Ultimele posturi

Produs adăugat la lista favorite
group_work