pinterest
-30% Decorațiuni, aplică în coș codul
XMAS30
Shabby chic, între vintage și modern pentru un decor de poveste

Shabby chic, între vintage și modern pentru un decor de poveste

1404 Views

Simplitatea, romantismul, eleganța definesc unul dintre cele mai populare stiluri de amenajare a interioarelor: shabby chic. Este un stil feminin, cu iz de rustic, ce s-a născut în casele de la țară din Marea Britanie, din diversitatea lucrurilor pe care oamenii ajungeau să le folosească și care dobândea acea patină în timp.

Devenită o tendință atemporală, stilul shabby chic este format din stilul vintage și definit prin influențe boeme, delicate, ce amintesc de casele de la țară, în special zona rurală a Franței. Culori pastelate, mobilier cu aspect vintage, dantelării realizate din fier forjat, țesături naturale precum inul și bumbacul, porțelanuri fine, corpuri de iluminat cu abujururi textile și obiecte decorative retro sunt câteva elemente pe care le vei întâlni într-un interior decorat în stil shabby chic, ce se poate integra perfect în locuințele moderne. 

Cromatica

Interiorul în stil shabby chic folosește o paletă cromatică luminoasă, caldă. Se folosește mult alb, crem, gri deschis, dar și roz pal, verde pal, albastru deschis, turcoaz, olive diverse nuanțe de piersică, violet deschis.

Finisaje

Pereții sunt zugrăviți în alb sau înveliți în cărămidă albă, dar poate avea și tapet în tonuri calde, cu imprimeu floral sau botanic, transformând camera într-una cu personalitate și oferind un mediu plăcut și comod locuinței.  Pot fi întâlnite elemente arhitecturale precum coloane, ștucaturi.

În orice design interior pardoseala este extrem de importantă. Pardoseala de lemn, v în nuanță deschisă, chiar antichizată este parte esențială din stilul shabby chic. Tipic pentru acest stil este lipsa covoarelor sau utilizarea lor cât mai redusă.  

Mobilierul

Mobilierul în stil shabby chic este unul în culori deschise, mobila albă este un element definitoriu al acestui stil. Detalii precum crăpături în lemn, muchii roase, vopsea sărită transformă aceste piese de mobilier în adevărate opere de artă, ce conferă interiorului un aer romantic  și intim. Designul mobilierului este inspirat din stilurile vintage, retro, boho. Sunt omniprezente piesele de mobilier sculptate, gen scaune, mesevitrine care au piciorușe. 

În dormitor, paturile sunt din lemn sau fier forjat, cu tăblie, vopsit în culori deschise sau cu urmă de patină. Măsuțele de toaletă albă, bancheta sau fotoliul din în zona ferestrei, noptierele din lemn vintage sunt nelipsite în stilul shabby chic.

În living, canapeaua confortabilă și multifuncțională, extensibilă, cu spațiu de depozitare, cu imprimeuri florale, este elementul esențial, iar măsuța de cafea este una suficient de încăpătoare pentru o vază de flori, tavă cu cești de ceai.

În hol poți avea un cuier vintage, din fier forjat sau fier ce prezintă urme de rugină, o măsuță rotundă sau o masă consolăRafturi deschise cu detalii din lemn sculptat sunt folosite în zona bucătăriei, iar baia abundă de zone de depozitare create prin utilizarea etajerelor sau rafturilor vintage, unde își găsesc locul cutiile decorative, lumânările sau vaze cu flori proaspete ori boluri cu petale uscate și aromate.

Iluminatul

Corpurile de iluminat vor fi alese astfel încât să inspire eleganță. În living sunt folosite aplice sau candelabrele în stil baroc, oferind echilibru și rafinament, veioze cu abajururi textile, cu volane, în dormitor, sau chiar un candelabru rafinat.  În bucătărie, zona mesei poate fi scoasă în evidență cu corpuri de iluminat opulente, care să atragă privirea.

Decorațiuni

Obiectele decorative, care punctează influențele acestui stil sunt rame fotografice cu filigranuri de metal sau lemn antichizat, bomboniere, cutii de metal cu imprimeuri vintage, tipsii pentru servirea dulciurilor, flori uscate în buchete sau sub formă de petale, lămpi, tablouri, vaze, oglinzi cu rame de tip vintage. Pernuțele brodate sau cele cu ciucuri, draperii sau perdele vaporoase sunt elemente decorative ce întregesc acest decor de poveste.

Dacă pentru tine este foarte importantă viața de familie și consideri că trăsătura cea mai importantă a unui decor perfect este aerul primitor, atunci, cu siguranță, ți se potrivește stilul shabby chic. Este un stil ușor de personalizat și mai puțin restrictiv, nu trebuie decât să-ți dai frâu liber imaginației și să te lași inspirat din piesele de mobilier și decorațiuni de la Natürlich pentru o amenajare interioară în stil shabby chic. 

A fost acest articol de blog util pentru tine?
Categorie post: Amenajari
Blog navigation

Ultimele posturi

Produs adăugat la lista favorite
group_work