pinterest
-30% Decorațiuni, aplică în coș codul
XMAS30
Shabby chic, împletirea ideală între improvizație și inspirație, valorificând amprenta timpului

Shabby chic, împletirea ideală între improvizație și inspirație, valorificând amprenta timpului

743 Views

Există în designul interior o tendință tot mai accentuată de reîntoarcere la simplitatea de altădată, o încercare de regăsire a sentimentului de liniște pe care nu ți-l poate da o casă, ci un cămin, de căutare a sentimentului de acasă. Se tânjeşte după o revenire la vremurile când viața curgea liniștit, când lumea nu se grăbea, când timpul se așternea frumos, la fel ca pe oameni, și pe obiectele care le erau de folos și nu le îmbătrânea, ci le înfrumuseța.

Asta se caută cu pasiune prin stilul shabby chic, un pic de vechi, un pic de modern și îndrăzneală, așa, un pic, integrate în combinații originale, care ajută la crearea unui spațiu intim, cu personalitate, în care să te poți izola de tumultul zilnic ca și cum ai fi în altă lume, care a existat cândva și acum e recompusă în dormitorul, în bucătăria, în sufrageria ta.

Ce înseamnă shabby chic

Shabby chic este stilul nostalgiei. Aproape pare o improvizație, parcă încropit cu tot ce ai la îndemână, piese găsite, folosite, recondiţionate, însă este un haos controlat, amenajat cu bun-gust și simț estetic desăvârșit, combinând noul și vechiul, pentru a obține un amestec original și un aer atemporal.

Shabby chic înseamnă uzat cu stil, pentru că, de fapt, elementele de design care compun un spațiu decorat conform acestei filozofii nu sunt nicidecum uzate, ci intenționat degradate vizual, pentru obținerea unui efect de învechire, în încercarea de a crea impresia de demult, de „a fost odată ca niciodată”. Adepții conceptului shabby chic au o afinitate pentru obiectele vechi, găsind în piesele de mobilier cu design, texturi și cromatică vintage un sentiment aproape terapeutic de tihnă.



Fiindcă timpul nu îmbătrânește, ci maturizează, impregnând obiectele ce-i rezistă cu un farmec aparte, care individualizează.

Dacă te atrage acest stil, este important să găsești echilibrul între modestie și modernitate, fiindcă mobilierul şi elementele de decor doar lasă impresia de antichitate. În ciuda aparențelor, shabby chic este un stil modern, deghizat în unul retro, prin perspectiva originală asupra amenajării spaţiului, aruncând o lumină nouă asupra obiectelor de mobilier și a decorațiunilor asupra cărora timpul şi-a lăsat amprenta. 

Este un stil cochet, nepretenţios, dar foarte prietenos, luminos şi personal, reflectând o stare interioară de visare, de lipsă de griji, de nepăsare faţă de regulile lumii actuale, un stil liber, boem, fără constrângerile stilistice formale.

Cum să te întorci la simplitate

Stilul shabby chic emană farmecul caselor vechi, cu mobilier transmis din generaţie în generaţie, apărând ca o reacţie la amenajările interioare impersonale, reci, foarte sobre, stricte și lipsite de emoție, în care e favorizată forma în detrimentul substanței.


Elementele naturale, precum lemnul învechit, metalul şters, tapiţeriile şi broderiile din bumbac, in sau cânepă, cu aspect cât mai neprelucrat, mai îndepărtat de cel industrializat, caracterizează acest curent original, care nu ascunde, ci chiar evidenţiază micile imperfecţiuni ca o amprentă umană transformată în marcă a calităţii.

În general, mobilierul shabby chic este unul vechi, recondiționat, cu aspect rustic, dar elegant, folosind culori neutre şi pasteluri, pentru a transmite o senzaţie de calm, căldură şi confort. Albul, verdele, bejul, maroul, cât mai şterse, mânerele din metal oxidat, tapițeriile cu imprimeuri florale, perdelele din dantelă şi veiozele cu abajururi textile permit crearea unui spațiu din alt timp, de altădată.

Ca şi material, este preferat lemnul antichizat, iar din punct de vedere al designului sunt favorizate formele naturale, fluide, curbele, ce se regăsesc în ramele masive cu încrustaţii ale oglinzilor, în picioarele meselor, braţele fotoliilor şi cadrul patului, toate trainice, cu caracter.


Respectând această preferinţă pentru aspectul învechit, reproducerea stilului shabby chic este foarte uşoară în orice cameră. Spre exemplu, o bibliotecă vintage din lemn masiv, poate chiar cu vitrină pentru bibelouri şi pahare de cristal, va conferi prestanţă oricărei sufragerii, iar un candelabru elegant va împrăştia o lumină din alte timpuri. De asemenea, țesăturile imprimate cu motive florale, goblenurile şi alte broderii marchează o reîntoarcere la timpuri în care natura era principala sursă de inspirație pentru amenajarea unei case, limitând excesele cromatice şi de design la ceea ce avea de oferit mediul înconjurător, casa noastră, a tuturor.


Stilul shabby chic este cea mai bună dovadă că există un nebănuit potenţial de eleganţă în simplitate, cei care reuşesc să îi surprindă esenţa întorcându-se în timp, în vremuri când viaţa se desfăşura într-un ritm mai liniştit, când un mic scârţâit al podelei era un semn nu de fragilitate, ci de personalitate a unei case de calitate, când o fisură în cadrul unui pat era un semn că a purtat o lungă bătălie cu timpul şi a câştigat.

A fost acest articol de blog util pentru tine?
Categorie post: Sfaturi Practice
Blog navigation

Ultimele posturi

Produs adăugat la lista favorite
group_work