pinterest
-30% Decorațiuni, aplică în coș codul
XMAS30
10 sfaturi pentru amenajarea unei locuințe cu suprafață mică

10 sfaturi pentru amenajarea unei locuințe cu suprafață mică

1453 Views

Amenajarea și organizarea lucrurilor într-o locuință cu o suprafață mică constituie mereu o provocare. De regulă, apartamentele obișnuite au o suprafață între 35-70 de metri pătrați, astfel că este mai dificil să creezi impresia de spațiu amplu. Dar poți avea o locuință ca desprinsă din paginile unei reviste de home design dacă vei valorifica la maximum fiecare metru pătrat, îmbinând funcționalitatea cu eleganța.

Iată câteva sfaturi de care să ții cont atunci când începi amenajarea sau reamenajarea locuinței tale.

Iluminarea

Cu ajutorul luminii naturale, dar și a celei artificiale vei deschide mult interiorul încăperilor. Lasă lumina naturală să intre prin ferestre, nu folosi jaluzele sau perdele în culori închise. O perdea de un alb imaculat va accentua senzația că spațiul este mult mai mare. Pentru iluminatul artificial folosește lampadare pe podea, veioze sau lămpi cu picior pe măsuțe, lustre, aplice pe perete. Vor oferi o iluminare suplimentară față de lumina provenită din tavan.

Cromatica potrivită

Alege cu atenție culorile în care zugrăvești sau pe care le folosești pentru decor. Albul, de la cel pur la cel alb-gălbui, va crea încăperi luminoase și primitoare. Griul, mai ales în combinație cu alb, va spori senzația de adâncime oferind o imagine generoasă de ansamblu. Pentru un plus de eleganță poți combina un perete gri cu nuanțe pastelate de roz sau bleu. La fel, culoarea albastră poate adăuga un plus de adâncime unei încăperi, o poți folosi pentru a vopsi un perete sau tavanul, care va părea mai înalt. O culoare mov, precum cea a lavandei, va oferi locuinței un aer primăvăratec și va face spațiul să pară mai mare, mai ales dacă este folosită în combinație cu accente de galben.

Ca să faci să pară mai mare încăperea poți folosi un perete accent cu tapet cu model vegetal.

Folosește-te de oglinzi

Folosirea oglinzilor pentru a da impresia de spațiu într-o cameră mică este un truc des utilizat de designeri. Oglinda va reflecta lumina și va ajuta astfel la crearea unui spațiu mai mare. Secretul constă în amplasarea bine gândită a oglinzii. Poziționată pe peretele opus ferestrei va reflecta lumina ce va pătrunde în cameră și o va lumina. În holul de la intrare, amplasată pe peretele spre care se îndreaptă atenția din prima când se intră pe ușă, oglinda va da senzația că ai pătruns într-un spațiu mare. Poți acoperi un întreg perete cu oglinzi, în baie sau dormitor. O masă sau un pat aflate lângă un perete oglindă vor oferi impresia că spațiu s-a dublat. Așează o lampă sau o lumânare în fața oglinzii și aceasta va răspândi lumina în întreaga cameră.

Mobilier simplist și modern, în același timp

Mobilierul multifuncțional reprezintă o opțiune excelentă pentru a crea un spațiu primitor și confortabil, chiar dacă dimensiunile încăperilor nu sunt tocmai generoase. Datorită tehnologiilor avansate, folosite la fabricarea mobilierului pliant și extensibil, în prezent este fabricat mobilier cu design interesant, multifuncțional, din materiale ușoare, unele chiar pe roți pentru a fi ușor de transportat. De la sisteme modulare cu paturi și canapele rabatabile, la mese multifuncționale. O măsuță mică de cafea se poate transforma într-o masă de dinning pentru 6-8 persoane sau un taburete devine o masă de cafea. Măsuțele de cafea din sticlă transparentă aduc luminozitate și măresc spațiul. Paturile rabatabile, cu ladă, permit nu doar optimizarea spațiului, dar sunt ideale și pentru depozitarea lenjeriei sau alte articole textile.

Profită de spațiul pe verticală

Corpurile de mobilă înălțate până la tavan, în bucătărie sau dormitor, creează iluzia unui spațiu generos. Poți reduce numărul elementelor de mobilier greu cu rafturi suspendate, polițe și console.

Joacă-te cu simetria

Aranjamentul simetric stârnește o senzație de confort. Poți merge chiar până la detaliu, cu perne de decor identice, obiecte decorative gemene, dulapuri cu același model, iar obiectul care va avea rolul de punct central vor fi măsuța de cafea în living sau patul în dormitor.

Păstrează ordinea

Într-un spațiu mic multitudinea de lucruri lăsate care încotro va crea rapid senzația de dezordine. Ai grijă să lași mult spațiu între piesele de mobilier pentru a ușura mișcarea.

Soluții ingenioase pentru depozitare

Dacă ai multe rafturi deschise pe care nu le poți acoperi soluția este să alegi cutii sau coșuri pentru a face lucrurile mai organizate. Vei putea depozita aici obiecte mici și vei crea astfel senzația de ordine.

Folosește-te de spațiile înguste

Fără să-ți dai seama, în locuința ta sunt multe spații înguste pe care le poți folosi în mod util. Spațiul dintre canapea și perete poate fi umplut cu o consolă îngustă pe care să depozitezi diverse obiecte care de altfel sunt lăsate la vedere și dau impresia de dezordine.

Utilizează covoare mari

Amenajarea unui spațiu mic înseamnă să faci totul în așa fel încât să păcălești ochiul. În dormitor sau living folosește covoare mari, care intră sub piesele de mobilier. Va crea senzația unei camere mari.

Ți-au fost de ajutor aceste sfaturi? Pentru mai multă inspirație îți recomand să descoperi universul Natürlich, pe site sau în magazine, și să găsești inspirația de care ai nevoie, atât în materie de amenajare, cât și piese de mobilier și decorațiuni. 

A fost acest articol de blog util pentru tine?
Categorie post: Amenajari, Sfaturi Practice
Blog navigation

Ultimele posturi

Produs adăugat la lista favorite
group_work