pinterest
-30% Decorațiuni, aplică în coș codul
XMAS30
Reguli de aur pentru a amenaja zona de dining

Reguli de aur pentru a amenaja zona de dining

2296 Views

Cu siguranță, pentru mulți dintre noi, în copilărie, îndemnul ”Toată lumea la masă!” însemna adunarea în jurul mesei a părinților, a fraților, la micul dejun, prânz sau cina în familie. Toate erau luate în jurul mesei mari, extensibile, din sufragerie, cu patru sau șase scaune. Sufrageria de atunci s-a transformat în living-ul de acum, iar zona de luat masa s-a mutat într-o încăpere separată, în bucătărie sau la granița dintre bucătărie și living dacă locuința beneficiază de un concept open space.

Stilul de decorare

Nu este greu să amenajezi un dining room, însă dacă locul de luat masa se află în interiorul livingului sau delimitează bucătăria de living va trebuie să se țină cont de stilul de decorare al celor două spații, astfel încât noua zonă să fie în armonie cu restul casei. Dacă ai ales un decor contemporan acesta trebuie să se regăsească și în elementele din zona de dining: perdelele, pereții, mobila, obiectele de decor vor fi alese în funcție de caracteristicile stilului de amenajare.

În unele locuințe nu este posibil ca zona de dining să fie integrată într-o încăpere separată, însă designul open space este popular și se obișnuiește ca în aceeași încăpere să fie reunite bucătăria, sufrageria și zona de dining, toate cu scopuri diferite, dar armonizate între ele.

Minimalismul este unul dintre cuvintele cheie atunci când vine vorba de amenajarea și decorarea zonei de dining. De aceea, optează pentru piese de mobilier cu linii simple și adaugă detalii din metal, lemn sau sticlă. Ai grijă să eviți aglomerarea spațiului cu lucruri inutile.

Într-o casă construită de la zero zona de dining se poate amplasa într-o cameră separată, în imediata apropiere a bucătăriei. 

Amenajarea mobilierului

Dacă dispui de suficient spațiu poți amplasa în camera de zi sau în zona de open space dintre bucătărie și living o masă mare cu mai multe scaune și vei avea zona de dining. Folosește un covor sub masă și scaune pentru a delimita zona.

Masa poate avea diverse forme, precum rotundă, ovală sau dreptunghiulară, poate fi extensibilă sau fixă, din lemn, metal sau chiar sticlă pentru a se șterge mai ușor. Un dining clasic va avea o masă din lemn, în schimb pentru un decor modern se va putea folosi o masă de sticlă. În plus, folosind o masă de sticlă transparentă vei putea face ca spațiul să pară mai mare deoarece lumina va trece prin ea. Indiferent de încăperea unde va fi amplasată, masa de dining trebuie să reprezinte punctul central al încăperii. Scaunele trebuie să păstreze culoarea și stilul mesei, să fie trainice și comode. 

Dacă ai o cameră separată pentru dining amenajează zona cu bufet sau o comodă ori vitrină unde se va depozita vesela. Rolul bugetului va fi nu doar unul practic, ci și decorativ.

Într-un spațiu mic zona de dining va putea deveni insula de bucătărie, la care  adaugi câteva scaune, sau poți extinde bucătăria cu un blat mai mare din lemn. O măsuță multifuncțională va servi drept loc de luat masa dar și de pregătit mâncarea.

Nu este de neglijat nici zona de lângă fereastră, din bucătărie sau living, mai ales dacă există o nișă. Aici se potrivește foarte bine o măsuță mai mică, rotundă, cu mai puține scaune.

Culorile

Se vor folosi culori care se vor repeta pentru mai multe elemente din încăpere. Se va merge pe culori complementare sau culori monocrome. Ideal este să se folosească culori calde, cum ar fi cărămiziu, arămiu, roșu, portocaliu, galben muștar. Se pot aduce pete de culoare folosind perdele sau scaune cu tapițeria în nuanțe vesele și luminoase.

Pentru a delimita zona de dining amenajată în open space folosește culori contrastante față de restul încăperii pentru a crea o separare vizuală.

Iluminatul

În mod ideal zona de dining este amplasată în apropierea ferestrelor, deci beneficiază de lumina naturală. Dacă spațiul și compartimentarea casei nu permit acest lucru folosește lustre atârnate deasupra mesei. În funcție de lumina acestora se va opta și pentru alte surse de iluminat, precum lampadare, aplice, spoturi  etc.

Să amenajezi zona de dining nu este complicat dacă stilul de decorare ales este în armonie cu restul încăperilor. Amenajează zona de dining după preferințele tale și nu uita că poți obține rezultate deosebite folosind piese de mobilier și decorațiuni de la Natürlich.

A fost acest articol de blog util pentru tine?
Categorie post: Amenajari
Blog navigation

Ultimele posturi

Produs adăugat la lista favorite
group_work