pinterest
-30% Decorațiuni, aplică în coș codul
XMAS30
Idei practice pentru amenajarea locuinței în stil vintage

Idei practice pentru amenajarea locuinței în stil vintage

1589 Views

Stilul vintage este un stil de design interior confortabil, romantic, elegant. Oferă spațiului de locuit și spațiilor comerciale amenajate în acest stil o eleganță aparte, o atmosferă în care predomină elemente de mobilier și decorațiuni vechi, dar totodată familiare.

Este ușor de confundat cu retro dar, deși ambele aparțin stilului de amenajare din secolul trecut, nu aparțin acelorași decenii. Stilul vintage include piese de mobilier și obiecte decorative ce au aparținut perioadei de dinainte de anii 1970. Termenul vintage este folosit pentru a descrie piese de mobilier fabricate în prezent și care sunt create după tipare vechi, după modele de mobilier ce erau la modă înainte de anii 1970.

În cadrul stilului vintage culorile sunt neutre, calme, dar sunt admise și pastelurile, predomină materialele naturale, în special lemnul, piatra sau fierul forjat, sunt folosite țesături din fibre naturale, iar în cazul mobilierului apar și formele arcuite.

Spațiul amenajat în stil vintage are un design simplu și grațios în același timp, lucrurile vechi se combină armonios cu cele moderne. 

Bucătăria vintage

Interiorul bucătăriei vintage este un interior cu personalitate și atmosferă atemporală. Pot fi folosite piese noi de mobilier, stilizate și patinate precum unele vechi, poate fi folosită mobilă clasică masivă cu fronturi ornamentale cu sculpturi, iar cromatica va fi orientate spre nuanțe de alb și maro, cu variații de culori pastel. Încăperea trebuie să fie luminată și să existe loc de insulă și loc de luat masa. Bucătăria vintage nu conține foarte multe accesorii suplimentare, însă pe suprafața blaturilor se pot așeza vaze cu plante, aparatură electrocasnică mică, decorațiuni obiecte elegante.

Living vintage

Stilul livingului vintage este caracterizat în general de culoarea albă, degradeuri, nuanțe de maro sau accente de auriu. Punctele centrale sunt colțarul sau canapeaua. Sunt indicate piesele de mobilier cu brațe, din materiale rezistente, o măsuță de cafea din lemn, fotolii  vintage cu brațe rotunjit, scaune tapițate cu spătare rotunjite, comoda vintage.  Ca și decorațiuni pot fi folosite lămpi cu picior, candelabre impunătoare, veioze cu abajur textil, picturi în rame aurite, obiecte de artă din categoria antichităților, colivii din bronz sau cupru, bibelouri.

Dormitorul vintage

Dormitorul nu trebuie să fie încărcat, ci mai degrabă să fie aerisit, potrivit pentru relaxare și odihnă. Cu cât sunt mai puține obiecte cu atât este mai confortabilă. Așază patul cu cadru de lemn sau metal, ori un pat dublu cu baldachin în mijlocul camerei, acoperit cu lenjeria înflorată și, pentru un plus de culoare, poți opta ca draperiile să fie la fel de colorate ca lenjeria de pat. Însă paleta de culori trebuie să fie neutră și în culori cât mai soft. Accesorizează totul cu scaune vechi și noptiere simple și mici de epocă.

Baia vintage

Aici se poate crea o atmosferă de poveste, cu note de eleganță și frumusețe. Dulapurile cu aspect de vechi sau rafturile din lemn cu cadru din fier sunt excelente pentru prosoape și articolele de toaletă. Corpurile sanitare includ cadă rotunda sau ovală, cu sau fără picioare, de culoare albă, galben pal, vernil sau chiar neagră, iar chiuveta are picior. Din decor nu trebuie să lipsească piesele cu finisaj de bronz, fie că e vorba de bateria pentru lavoar, para de duș, cuier, port prosop, picioare căzii sau alt detaliu. Oglinda pune-o într-o ramă de metal sau lemn. Culorile potrivite pentru baie sunt cele pastelate, precum alb fildeș, galben muștar, roz pudrat, verde jad, maro frappe ce se îmbină armonios cu piese de culoarea lemnului. Aspectul unei băi în stil vintage este întregit de finisajele pereților și a pardoselii care imită piatra naturală, marmura sau tapet cu diverse motive și forme geometrice.

Stilul vintage continuă să domine în materie de design interior. Este de actualitate în amenajările moderne, fiind îmbinate cu atenție elemente vechi cu piese noi de mobilier și accesorii decorative pentru a fi creată o singură imagine unitară. 

A fost acest articol de blog util pentru tine?
Categorie post: Amenajari
Blog navigation

Ultimele posturi

Produs adăugat la lista favorite
group_work