pinterest
-30% Decorațiuni, aplică în coș codul
XMAS30
Cum să începi procesul de amenajare a casei tale

Cum să începi procesul de amenajare a casei tale

662 Views

Mutarea într-o casă nouă poate fi una dintre marile bucurii ale vieții, dar totodată poate fi și un moment de incertitudine și provocări, mai ales atunci când vine vorba de procesul de amenajare. ”Cum să-ți faci locuința să arate bine, dar să reflecte în același timp și personalitatea ta?”, este întrebarea pe care, cu siguranță, ți-o pui. O poți face bine, dacă urmezi câțiva pași, și în final te vei alege cu o casă desprinsă din reviste sau să nu ții cont de niciun criteriu și te vei alege cu mult mobilier, covoare, culori care nu se armonizează nicicum. Cu puțină planificare și urmând pașii recomandați de designerii profesioniști vei avea mai multe șanse de succes.

Fă un plan, află care sunt nevoile tale

La fel ca atunci când se întocmește un plan de afaceri, exact așa procedează și cu procesul de amenajare al locuinței. Alege tematica și construiește întreaga poveste în jurul ei. Potrivit designerilor cheia amenajării unei locuințe este povestea pe care aceasta o spune.

Sunt o grămadă de reviste de home design de unde te poți inspira pentru locuința ta. Vezi ce imagini îți plac, studiază detaliile, află ce culori și materiale sunt folosite, ce tip de mobilier. Vei descoperi astfel stilul care îți place și te reprezintă.

În funcție de tema aleasă vei știi ce culori și materiale să alegi.  Identifică stilul, selectează o schemă de culori, observă ce ai în jur și gândește-te de ce ai avea nevoie: de la instalații- de gaz, curent, apă, cablu, la dotări cu aparatură electrocasnică, corpuri de iluminat etc, la finisaje cu zugrăveli, pardoseli și în final mobilierul și spațiile de depozitare. Identifică ceea ce te incomodează, spre exemplu o instalație învechită care îți poate da bătăi de cap caloriferul ce curge, bateria de la chiuvetă sau parchetul învechit.

Ia în calcul, pentru început, dacă ai nevoie de unele avize pentru renovare, gen dărâmarea unui perete pentru a evita o eventuală amendă. 

Cum vrei să te simți?

Fără îndoială există o psihologie a culorii. Poți crea o zonă care să inspire relaxare și calm sau care să te energizeze. Gândește-te ce senzație vrei să-ți creeze fiecare încăpere a casei și în funcție de acest aspect alegi culoarea. Culorile din gama roșu, galben, portocaliu sunt culori calde, ce ne fac să simțim căldura, sunt energice. În schimb, cele din gama albastru, verde, violet sunt considerate culori reci, ce induc sentimente de pace, liniște, relaxare. Nuanțele de maro, gri pastelat pot fi folosite în interioare care să inducă senzația de confort. Toate aceste stări pot fi induse cu ajutorul culorilor prin zugrăveli, textura materialelor, imprimeuri, decorațiuni.

Alege ce îți place și ceea ce vrei să păstrezi

Fă o listă cu ceea ce îți place din casa ta. Posibil să îți placă tâmplăria, modelul de șemineu, ușile sau poate o piesă de mobilier, un covor. Ia în calcul că anumite elemente, gen piese de mobilier, uși pot fi vopsite cu vopsele speciale și astfel le vei da o nouă viață și un nou aspect.

Elaborează un buget

Costul amenajării locuinței depinde de o serie de variabile: mărimea locuinței, materialele folosite, manopera, adică meșterii care îți vor realiza întreaga lucrare. Încearcă să folosești bugetul prima dată pentru a rezolva nevoile: cost pentru debarasarea materialelor vechi, cost pentru materialele necesare, transportul lor, cost pentru manopera muncitorilor, costuri pentru eventuale urgențe. Se poate întâmpla ca în toiul lucrărilor să descoperi că anumite instalații, spre exemplu de curent, care nu au fost identificate inițial, să aibă nevoie de înlocuire.

Fă măsurătorile

După ce ai stabilit ce ai, ce vrei, de câți bani dispui apucă-te să măsori. Gândește-te ce pereți vrei să vopsești pentru a știi câtă vopsea să cumperi, poate îți dorești un perete accent și vrei să recurgi la un fototapet. Stabilește dacă vrei gresie sau parchet și măsoară spațiul pentru a știi ce cantitate să cumperi, dar și accesoriile aferente. Pentru mobilier stabilește cotele atât pe verticală, cât și pe orizontală, ține cont de locul unde se află prizele, țevile de apă etc.

Acum, că știi care sunt primii pași pe care ar trebui să-i urmezi, ai stabilit ce îți place, ce vrei și știi în ce buget te vei încadra, te invit să descoperi universul Natürlich. Vei găsi aici produse necesare pentru renovarea casei tale, de la parchet laminat, fototapet, piese de mobilier, covoare, corpuri de iluminat, textile, soluții de depozitare, electrocasnice până la bucătărie multifuncțională realizată la comandă, creată în funcție de nevoile tale și spațiul disponibil.

A fost acest articol de blog util pentru tine?
Categorie post: Amenajari, Sfaturi Practice
Blog navigation

Ultimele posturi

Produs adăugat la lista favorite
group_work