pinterest
-30% Decorațiuni, aplică în coș codul
XMAS30
5 cele mai importante principii de design interior

5 cele mai importante principii de design interior

1124 Views

Casa este locul unde trăiești și nu îl poți schimba de la un an la altul în funcție de cum se schimbă moda. De aceea, când decorezi un cămin trebuie să ții cont că este pe o perioadă îndelungată.

Designul interior este o artă, iar amenajarea interioară se face în funcție de câteva principii.

Armonia se obține atunci când toate elementele dintr-un spațiu funcționează împreună și se completează reciproc, se observă o trecere armonioasă de la un element la altul. Se obține prin repetarea elementelor de design precum forme, culori și texturi.  Spre exemplu, dintr-o paletă de culori se aleg trei sau patru culori și se folosesc în nuanțe diferite în întreaga casă.

Echilibrul poate fi descris ca o distribuție uniformă a elementelor cu greutate vizuală în jurul unui punct focal dintr-o încăpere. Există trei moduri în care poate fi creat echilibrul, prin compoziții simetrice, asimetrice și radiale.

Echilibrul simetric se regăsește de obicei în cazul amenajărilor tradiționale, clasice. Echilibru simetric se obține prin împărțirea în mod egal pe fiecare parte a camerei a obiectelor de decor folosite, care se potrivesc între ele ca dimensiuni, formă, textură. Spre exemplu, într-un living pe același perete există două seturi de rafturi pentru bibliotecă, despărțite de un șemineu poziționat la mijloc.

Echilibrul asimetric creează un mediu mai dinamic și mai natural. Obiectele folosite sunt diferite, dar cu aceeași încărcătură vizuală în ambele părți ale încăperii. Spre exemplu, de o parte a unei  mese rotunde se va amplasa  un colțar rotund, iar în cealaltă parte un număr de scaune, toate piesele de mobilier având culori diferite, dar contrastante. 

Echilibrul radial se obține atunci când toate elementele unui design de interior sunt dispuse în jurul punctului central, spre exemplu o masă cu scaune dispuse în jurul ei sau o scară în spirală.

Punctul focal este piesa statement care iese în evidență și toate celelalte lucruri se învârt în jurul ei. La intrarea în încăpere această piesă trebuie să capteze atenția, spre exemplu un șemineu sau un televizor pe perete sau orice altă piese de mobilier, ori un covor. Esențial este ca toate celelalte elemente din jurul punctului focal să constrasteze cu acesta și să nu fie stridente. În funcție de dimensiunea spațiului pot exista mai multe puncte focale.

Ritmul se referă la modul în care mobilierul și celelalte obiecte decorative sunt aranjate în așa fel încât să existe o conexiune, o continuitate în toată amenajarea. Se obține prin utilizarea unei culori sau forme la intervale diferite. Spre exemplu, se poate utiliza aceeași culoare pentru perne, perdele, covor. Toate aceste repetări unesc spațiul într-un singur întreg și creează un ritm specific.

Detaliile sunt cele care fac diferența. Culoarea dungilor de pe pernele canapelei, întrerupătoarele de lumină, mânerele dulapului sunt detalii care deseori sunt neglijate sau atinse doar în trecere, însă reprezintă un element fundamental la fel de important al designului interior.

Oamenii îți doresc ca locuința lor să le oferă siguranță și confort, să fie primitoare, iar pentru acest lucru este nevoie de elementele de decor necesare. Dacă te-ai decis cum vrei să arate interiorul locuinței tale și cunoscând principiile de decorare interioară, te invităm să vizitezi site-ul Natürlich sau să faci o vizită la showroom pentru a alege piese de mobilier și decorațiuni deosebite pentru un aspect unic și sofisticat. 

A fost acest articol de blog util pentru tine?
Categorie post: Amenajari
Blog navigation

Ultimele posturi

Produs adăugat la lista favorite
group_work